Rafting

Splavarite na divljim rijekama uz razne višednevne aktivnosti i druženja.

Kao jedan od najpopularnijih vidova aktivnog odmora, rafting je savršena kombinacija adrenalinskog uživanja i odmaranja u prirodi.

Ovaj aranžman je jednodnevni, organizuje se u periodu od aprila do prve polovine juna (u zavisnosti od vodostaja) i pruža učesnicima mogućnost da pređu svih 74km raftinga na rijeci Tari i to sve u jednom danu, a sve to zahvaljujući viskokom nivou vode. Uz najbolju opremu koja postoji na tržištu i skiperima koji imaju višegodišnje bogato iskustvo i koji skoro čitavu sezonu provode na čamcima, sa nama ćete se osjećati savršeno bezbjedno, a što je najvažnije – i bićete bezbjedni na čitavoj rafting turi. Polazna stanica je Kolašin, odakle u jutarnjim časovima krećemo prema Mojkovcu, prolazeći putem koji vodi od Mojkovca prema Žabljaku. Na tom putu prolazimo kroz prašumu Crna Poda, koja je najveći evropski rezervat crnog bora, ulazimo na teritoriju nacionalnog parka Durmitor i dolazimo do Splavišta koje predstavlja početnu tačku rafting ture, gdje učesnici dobijaju opremu za rafting. U toku raftinga, učesnici će imati priliku da vide najkraću i najsnažniju rijeku u Evropi – Ljuticu, zatim ćemo uživati u netaknutoj prirodi nacionalnog parka Durmitor, proći ispod čuvenog mosta na Đurđević Tari (visokog 149m). Nošeni snagom bukova i brzaka Tare dolazimo do prvog kampa, Žugić luke, gdje ćemo napraviti prvu pauzu. Nakon pauze nastavljamo uzbudljivu rafting avanturu prolazeći mjesto Lazin Kamen, gdje je Tara u čitavom svom toku najuža i najdublja – širine 2.5m i dubine 11m. Nakon toga stižemo do Radovan Luke, drugog kampa na Tari, koji se nalazi u srcu Nacionalnog parka Durmitor i u podnožju vidikovca Ćurevac gdje je kanjon Tare najdublji. Maksimalna dubina kanjona Tare iznosi 1330m i najdublji je kanjon u Evropi, a drugi po dubini u svijetu. Tu je predviđen piknik i malo duža pauza, nakon čega nastavljamo avanturu do najljepšeg mjesta u kanjonu Tare – velikog vodopada Bailovića Sige, koji svojom ljepotom ostavlja posjetioce bez daha. Tu pravimo kraću foto-pauzu, a zatim napuštamo Bailovića sige i izlazimo iz nacionalnog parka Durmitor i dolazimo do Brštanovice odakle kreće najuzbudljiviji dio rijeke Tare, u dužini od 18km, preko serije povezanih bukova i brzaka koji predstavljaju najnezaboravniji dio ove avanture i omogućavaju da se spoznaju sve ljepote koje rijeka pruža. Na samom kraju stižemo do mjesta Sastavci (mjesta gdje Tara i Piva čine rijeku Drinu), na Šćepan Polju i tu se naš rafting završava. Na tom mjestu se nalazi restoran Sastavci, gdje će ručak biti organizovan uz specijalitete iz nacionalne kuhinje i domaću rakiju završavamo ovu jednodnevnu avanturu, nakon čega je organizovan transfer do Kolašina.

Dan 1 Izlet počinje iz Kolašina, krećemo se magistralnim putem u pravcu Mojkovca, nastavljamo putem koji vodi ka Žabljaku, dolazimo do mjesta Galev Krš odakle počinje kanjon Tare i gdje zvanično ulazimo na teritoriju Nacionalnog parka Durmitor. Nakon kraće foto-pauze nastavljamo put i prolazimo kroz prašumu Crna Poda, koja je jedan od najvećih evropskih rezervata crnog bora. Pratimo tok rijeke Tare sve do mjesta Splavište, koje je početna tačka ove rafing ture, gdje će učesnici ture dobiti adekvatnu opremu za rafting. Nakon pripreme tura može da počne. Prvu pauzu ćemo nepraviti u kampu Žugić Luka. Na toj dionici, učesnici će imati priliku da vide jednu od najkraćih i najsnažnijih rijeka u Evropi – Ljuticu, kao i čuveni most na Đurđević Tari. Usput ćemo napraviti pauzu za sunčanje i kupanje na nekoj od mnogih predivnih plaža, a nakon pauze, prolazeći kroz Nacionalni park Durmitor stižemo do Žugić Luke. Tu pravimo nešto kraću pauzu, a zatim nastavljamo rafting. Poslije pauze, nastavljamo sa raftingom prolazeći kroz predivne predjele Nacionalnog parka Durmitor, uživajući u očaravajućem pogledu na netaknutu prirodu ovog regiona. U toku raftinga ćemo napraviti pauzu na nekoj od plaža, gdje će biti organizovan ručak u vidu piknika i gdje ćemo moći da uživamo u sunčanju i kupanju. Zatim krećemo prema Radovan Luki, gdje je planirano noćenje u šatorima ili u motelu. Radovan Luka se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka Durmitor, u samom kanjonu rijeke Tare, a u podnožju vidikovca Ćurevac gdje je kanjon Tare najdublji. Maksimalna dubina kanjona Tare iznosi 1330m i najdublji je kanjon u Evropi, a drugi po dubini u svijetu. Dan 2 Posle doručka, napuštamo kamp Radovan Luka dolazeći do najljepšeg mjesta u kanjonu Tare – velikog vodopada Bailovića Sige, koji svojom ljepotom ostavlja posjetioce bez daha. Napuštamo Bailovića Sige i izlazimo iz Nacionalnog parka Durmitor i dolazimo do Brštanovice gdje ćemo napraviti kraću pauzu. Odatle kreće najuzbudljiviji dio rijeke Tare, u dužini od 18km, preko serije povezanih bukova i brzaka koji predstavljaju najnezaboravniji dio ove avanture i omogućavaju da se spoznaju sve ljepote koje rijeka pruža. Na samom kraju stižemo do mjesta Sastavci (mjesta gdje Tara i Piva čine rijeku Drinu), na Šćepan Polju i tu se naš rafting završava. Tu se nalazi restoran Sastavci, gdje će ručak biti organizovan uz specijalitete iz nacionalne kuhinje i domaću rakiju. Ovu uzbudljivu dvodnevnu avanturu završavamo transferom do Kolašina.

Početak ture u jutarnjim časovima, kada džipovima krećemo iz Kolašna (ili Žabljaka) prema starom ski centru Štuoc (1820m), a odatle nastavljamo do prvog vidikovca sa kojeg se pruža predivan pogled na vidikovac Ćurevac, mjesto gdje dubina kanjona Tare dostiže svoj maksimum i iznosi 1330m. Zatim idemo prema kanjonu Sušice i na tom putu prolazimo kroz Malu Crnu Goru, jedno od najvisočijih sela na Balkanu (iznad 2000m nadmorske visine), a koje je naseljeno preko čitave godine. Put nas vodi u sami kanjon Sušice, koji se nalazi između padina Durmitora i Pivske planine, čiju prirodnu granicu i predstavlja. Kanjon Sušice je poznat i po Sušičkom jezeru koje ponire tokom ljeta, ali i po tome što je on jedan od najvećih prirodnih rezervata mrkog medvjeda u Evropi. U samom kanjonu Sušice ćemo napraviti pauzu za doručak, a nakon doručka nastavljamo stazama do sela Nedajno, a zatim idemo dalje preko Pivskih planina i Crkvičkog polja do mjesta Brštanovica, koje predstavlja početnu rafting tačku naše nezaboravne avanture. Sama rafting tura je duga 18km i obuhvata najuzbudljiviju rafting dionicu rijeke Tare sa preko 22 brzaka, što čini ovaj rafting adrenalinskim i neopisivim doživljajem koji nikada nećete zaboraviti. Tokom ture, učesnici će moći da uživaju u prelijepoj obali rijeke Tare, ali i u kupanju i sunčanju. Finalno odredište rafting ture je mjesto Sastavci, na Šćepan Polju, gdje se nalazi ušće Tare i Pive od kojeg Drina dalje nastavlja svoj put. Nakon raftinga, predviđen je ručak u lokalnom restoranu ˝Sastavci¨ sa ponudom jela iz nacionalne crnogorske kuhinje. Poslije ručka i dodatne kraće pauze slijedi vožnja preko brane na Pivskom jezeru, koja je jedna od najviših brana u Evropi, sa visinom od 220m. Vozimo se duž Pivskog jezera, a zatim uz Pivsku planinu, kroz selo Trsa sve do Durmitora odakle put vodi pored podnožja najvisočijih vrhova Durmitora i prelijepih ledničkih jezera – Modrog, Valovitog i Pošćenskog. Poslednja stanica na ovom našem uzbudljivom i sveobuhvatnom putovanju je Žabljak.

Ovaj rafting je moguće organizovati tokom zimskog perioda, pa do kraja maja (u zavisnosti od vodostaja). Organizovan je transfer od Kolašina u pravcu Mojkovca. Nakon petnaestominutne vožnje stižemo do kampa Rakočević, odakle ova jedinstvena avantura i započinje. Učesnici ture preuzimaju opremu za rafting u samom kampu i nakon toga počinje rafting rijekom Tarom. Rijeka Tara je jedna od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi i upravo zbog toga je i dobila naziv “suza Evrope“. Njen kanjon (koji se nalazi u reonu Nacionalnog parka Durmitor) je drugi najdublji u svijetu i njegova maksimalna dubina iznosi 1330m. U toku ove avanture rijekom Tarom prolazimo kroz zonu Nacionalnog parka Biogradska gora, pri čemu učesnici ture mogu da uživaju u predivnom pogledu na okolne planine, što predstavlja poseban doživljaj zimi, u toku zimskog raftinga. Nakon uzbudljive i nezaboravne vožnje stižemo do grada Mojkovca koji je krajnja tačka našeg raftinga i gdje će biti organizovan ručak u nacionalnom restoranu. Poslije ručka se povratak u Kolašin.

Polazak je iz Kolašina odakle je organizovan transfer. Krećemo se magistralnim putem u pravcu Mojkovca, zatim nastavljamo putem koji vodi ka Žabljaku i dolazimo do mjesta Galev Krš odakle počinje kanjon Tare i gdje zvanično ulazimo na teritoriju Nacionalnog parka Durmitor. Prolazimo kroz prašumu Crna Poda, koja je jedan od najvećih evropskih rezervata crnog bora. Pratimo tok rijeke Tare sve do mjesta Splavište, koje je početna tačka ove rafing ture, gdje će učesnici ture dobiti adekvatnu opremu za rafting. Uz najbolju opremu koja postoji na tržištu i skiperima koji imaju višegodišnje bogato iskustvo i koji skoro čitavu sezonu provode na čamcima, sa nama ćete se osjećati savršeno bezbjedno, a što je najvažnije – i bićete bezbjedni na čitavoj rafting turi. Nakon kraće pripreme tura može da počne. U toku raftinga, učesnici će imati priliku da vide najkraću i najsnažniju rijeku u Evropi – Ljuticu, zatim ćemo uživati u netaknutoj prirodi nacionalnog parka Durmitor, proći ispod čuvenog mosta na Đurđević Tari (visokog 149m). Nošeni snagom bukova i brzaka Tare dolazimo do prvog kampa, Žugić Luke, gdje ćemo napraviti pauzu. Nakon pauze nastavljamo uzbudljivu rafting avanturu prolazeći mjesto Lazin Kamen, gdje je Tara u čitavom svom toku najuža i najdublja – širine 2.5m i dubine 11m. Nakon toga stižemo do Radovan Luke, drugog kampa na Tari, koji se nalazi u srcu Nacionalnog parka Durmitor i u podnožju vidikovca Ćurevac gdje je kanjon Tare najdublji. Maksimalna dubina kanjona Tare iznosi 1330m i najdublji je kanjon u Evropi, a drugi po dubini u svijetu. Ovdje će biti organizovan ručak kao i transfer do Kolašina.

Polazak je iz Kolašina odakle je organizovan transfer. Krećemo se magistralnim putem u pravcu Mojkovca, zatim nastavljamo putem koji vodi ka Žabljaku i dolazimo do mjesta Galev Krš odakle počinje kanjon Tare i gdje zvanično ulazimo na teritoriju Nacionalnog parka Durmitor. Nakon kraće foto-pauze nastavljamo put i prolazimo kroz prašumu Crna Poda, koja je jedan od najvećih evropskih rezervata crnog bora. Pratimo tok rijeke Tare sve do mjesta Splavište, koje je početna tačka ove rafing ture, gdje će učesnici ture dobiti adekvatnu opremu za rafting. Nakon kraće pripreme tura može da počne. Tokom raftinga, učesnici će imati priliku da vide jednu od najkraćih i najsnažnijih rijeka u Evropi – Ljuticu, kao i čuveni most na Đurđević Tari. U toku ture, proći ćemo pored brojnih plaža na rijeci Tari, gdje ćemo, ukoliko gosti žele, moći da napravimo pauzu za kupanje. Prolazeći kroz nacionalni park Durmitor stižemo do krajnje tačke ovog dijela ture – Žugić Luke. Nakon raftinga, predviđen je ručak u nacionalnom restoranu, a poslije ručka i kraće pauze transfer do Kolašina. Na putu do Kolašina ćemo na Đurđevića mostu napraviti pauzu za fotografisanje.

Džip safari

opširnije

Biking

opširnije

Hiking

opširnije

Kanjoning

opširnije

Ostale Ponude

opširnije

© All rights reserved 2019 Northtour

Powered by Amplitudo